Wat doet de orthopedisch chirurg (orthopeed)?

De orthopedisch chirurg (in Nederland meestal orthopeed genoemd en in België orthopedist) houdt zich bezig met de uitvoering van de orthopedische chirurgie. De orthopedisch chirurg behandelt alle aandoeningen die te maken hebben met het steun- en bewegingsapparaat. Dit loopt uiteen van het plaatsen van kunstheupen, het herstellen van klompvoetjes bij kinderen tot het opereren van een hernia.

 
De opleiding tot orthopedisch chirurg beslaat in totaal minimaal 12 jaar. De eerste 6 jaar van zijn/haar opleiding volgt de orthopedisch chirurg de studie geneeskunde. Na het behalen van het artsexamen, volgt de arts vervolgens minstens 2 jaar algemene heelkunde. Hierna wordt de arts nog minstens 4 jaar opgeleid op een afdeling orthopedische chirurgie. Is alles succesvol voltooid, dan wordt de arts ‘orthopedisch chirurg’.

 
Het aantal orthopeden is vooral de laatste 25 jaar toegenomen tot een kleine 500 op dit moment. Dit is echter nog te weinig voor de groeiende stroom patiënten. Doordat mensen steeds langer leven, is er steeds meer behoefte aan bijvoorbeeld nieuwe heupen en knieën. Daarnaast zijn er steeds meer behandelingen mogelijk, waardoor ook meer vraag ontstaat.

 
Naast de directe voorlichting aan de eigen patiënten, geeft de orthopedische beroepsgroep momenteel ook actief voorlichting over de orthopedie in het algemeen, onder het motto “Zorg voor beweging”.

meer informatie: